Sarajevo žali još jednu lavicu: Odlazak Đulferi Avdić

Sarajevo je pogođeno još jednom tužnom viješću – na put u vječnost otišla je Đulferi Avdić, dugogodišnja članica Udruženja “Renesansa” i istinski borac. Đulferi je svoj život posvetila borbi protiv karcinoma i bila neizmerna podrška ženama koje su se suočavale sa istim izazovom, a njena hrabrost i snaga ostaviće neizbrisiv trag u srcima svih koji su je poznavali.

Enida Glušac, ispred Udruženja “Renesansa”, oglasila se povodom Đulferine smrti, izražavajući duboko žaljenje i ogorčenost zbog načina na koji je ova hrabra žena dočekala kraj svog života. U emotivnoj poruci, Enida je podsetila na činjenicu da je Đulferi više od godinu dana čekala na lijek koji joj je bio od životne važnosti, iako su svi znali koliko je bitno bilo njegovo pravovremeno primanje za borbu protiv karcinoma koji je metastazirao.

“Jednom je već uspjela da ga pobijedi, nastavi raditi, plaćati doprinose državi (istoj ovoj koja ju je osudila na smrt), doprinositi društvu i biti podrška ženama koje su oboljele nakon nje,” napisala je Enida, dodajući da su svi koji su imali čast upoznati Đulferi, znali sa koliko hrabrosti se suočavala sa silnim čekanjima na sve što je značilo preživljavanje.

Poruka završava bolnim pitanjem: “Kakve god odluke vlada donijela u septembru, njoj više ništa ne znači, a mi sve odgovorne pitamo: ‘Sramite li se bar?’”

Uz oproštajnu poruku, Enida je u ime svih članica “Renesanse” izrazila duboku tugu zbog odlaska Đulferi, završavajući riječima: “Draga naša Đuli, oprosti što pored svih naših napora nismo uspjele probuditi savjest i empatiju vladara koji obraza nemaju i guzici se ne boje. Snivaj neke ljepše snove konačno bez straha, strepnje, bola, laži, čekanja, lažnih obećanja, dvoličnosti, nerazumijevanja i nadanja. Vole te tvoje renesansice!”

Odlazak Đulferi Avdić ostavlja ogromnu prazninu, ali i nezaboravnu lekciju o snazi ljudskog duha i potrebi za pravdom i dostojanstvom u suočavanju sa najtežim životnim bitkama.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *